Jelenlegi hely

Hogyan kell vetni a pillírozott vetőmagot?

Mindjárt itt a karácsony, közeledik az egynyáriak vetésideje. Tekintsük át az egyre népszerűbb pillírozott vetőmagokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A pillírozott vetőmag előnyei

A vetőmagot előállító cégek egyre több fajból és fajtából kínálnak pillírozott (drazsírozott) vetőmagot, a palántanevelő cégek pedig örömmel alkalmazzák őket, hiszen így sokkal hatékonyabbak a vetés és tűzdelés munkafolyamatai, valamint kiszámíthatóbb és sokkal jobban tervezhető az eredmény.

pillírozott vetőmag

Pillírozott vetőmagot olyan fajokból kínálunk, amelyek magja nagyon apró. A Begonia semperflorens 1 grammja kb. 80-100.000 szemet, a Lobelia 30.000 szemet, a Petunia 10.000 szemet tartalmaz. Érthető tehát, hogy ezeket nagyon nehéz olyan egyenletesen elvetni és nevelni, hogy egyöntetű kelést és ezáltal kiegyenlített méretű és minőségű magoncokat kapjunk.

Begonia semperflorens pillírozott vetőmag

Begonia semperflorens sima mag és pillírozott vetőmag

A pillírozás során a vetőmagokat egy speciális burkolóanyaggal vonjuk be, így ezekből az apró magvú fajokból is olyan méretű vetőmagot kapunk, amelyet egyesével el tudunk vetni, akár kézzel is, közvetlenül szivartálcába. Ezzel megtakaríthatunk egy munkaigényes munkafolyamatot, a tűzdelést.

pillírozott vetőmag

A gépi vetés is sokkal egyszerűbb pillírozott vetőmagokkal, hiszen a nagyobb, egyenletes méretű és formájú magokat pontosabban és kisebb veszteséggel kezeli a gép.

 

Hogyan kezeljük a pillírozott vetőmagokat?

Az adalékanyag, amely a vetőmag méretét megnöveli és a gépi vetéshez optimális alakot biztosít, a nedvesség hatására szétesik, így engedve szabad utat a csírázó magoncnak. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a vetőföld egyöntetűen nedves legyen, mert a pillírozott mag ebben a korai szakaszban fokozottan érzékeny a kiszáradásra. Ha ugyanis a mag belsejében a nedvesség hatására megindul a csírázás, de a vetés valamilyen oknál fogva kiszárad, akkor a visszaszáradó pillírozó anyag nem engedi napvilágra kerülni a csíranövénykét és az kifejlődése előtt elhal. A legfontosabb tehát a kellően nedves vetőföld. A vetést nem, vagy csak nagyon vékonyan kell takarni. Hogy a drazsé megfelelően felvehesse és megtarthassa a vizet, tanácsos kissé belenyomni a talajba. A vetést fóliával takarhatjuk, amíg meg nem jelennek a csíranövénykék.

Az optimális csírázási hőmérséklet megegyezik a sima mag vetése esetén is alkalmazott értékekkel: pl. Petunia esetén a növényház optimális hőmérséklete 19 oC, a vetőföld hőmérséklete 21 oC. Ugyanezek az értékek Begonia semperflorens esetén 21 oC és 23 oC.

pillírozott vetőmag

Mi az a multipill?

A pillírozott vetőmagok egy speciális változata a multipill, amely egy drazsén belül több vetőmagot tartalmaz. Olyan fajokból készítenek multipillt, amelyeket amúgy is csokrosan tűzdelnénk (Lobelia, Portulaca), így tehát az ezekből fejlődő, akár 6-8 magoncot is tartalmazó szivarpalántákat is egy lépcsőben, egyszerűen, gyorsan tudjuk cserepezni.